06 302 340 32 | kiefveldersteeg 11 | Putten | 3882RG info@mariahoeveputten.nl

Museum

Toegangsprijs

Volwassenen € 7,-

Drie tot en met twaalf jaar € 3,50

Schoolprogramma € 3,50

Museumarrangement

Wilt u buiten onze openingstijden toch genieten van onze lunch en het museum, dan hebben wij een geweldige actie!

Groepsarrangementen (vanaf 10 personen)

MUSEUMBOERDERIJ MARIAHOEVE

Arrangement 1: € 12,00 per persoon

10.30-11.00       Ontvangst op de Mariahoeve met één keer koffie/thee met huisgemaakte appeltaart

11.00-11.15        Welkomstverhaal Mariahoeve

11.15-12.30        Rondleiding Mariahoeve door een gids

Arrangement 2: € 25,00 per persoon 

Als arrangement 1, aangevuld met:

12.30-13.30        Lunch, bestaande uit: Een twaalfuurtje met soep, wit- en bruinbrood, kroket, ham, kaas, spiegelei en één fris/melkdrank naar keuze

Ontdek Museumboerderij Mariahoeve, sinds 1907

De Mariahoeve is een voorbeeld van de boerderijen die na 1900 als paddenstoelen uit de grond kwamen. Gezinsbedrijven van een paar hectare bouwland voor het verbouwen van graan, aardappelen en voederbieten en met koeien, varkens, kippen en een paard. Verder een grote moestuin en een kleine boomgaard.

Door mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie verdween dit type boerderij in het laatste kwart van de vorige eeuw even snel als het destijds verschenen was. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het heeft nagelaten.

U kunt ons museum bezoeken met een gids. Het is ook mogelijk met een audiotour. Wij hanteren geen vaste tijdstippen voor het vertrekken met een gids. Kom gezellig langs en drink een kop koffie met huisgemaakte appeltaart. Intussen neemt de gids u al mee in zijn verhaal! 
Rondleiding/audiotour

Beschikbare talen:

Nederlands, Frans, Duits, Engels en Puttens dialect.

(Une visite audio est également possible en français).

(Eine Audiotour ist auch in deutscher Sprache möglich).

(An audio tour is also possible in English).

De weck

De wecktechniek is uitgevonden door de Franse suikerbakker en uitvinder Nicolas Appert (1749-1841), die zijn uitvinding aan de Franse regering aanbood nadat zijn eerste gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog goed was gebleken. Zijn manier van conserveren bleek ideaal voor het leger om onder barre omstandigheden te overleven, want men kon niet alleen groenten en fruit op deze manier bijna onbeperkt bewaren, maar ook vlees.(W.P.)

Drie gezusters en de strijd om het bestaan

De drie zussen Geertje, Steventje en Maria waren op elkaar aangewezen. Samen zetten zij zonder machines, en tot op zeer hoge leeftijd, het gemengde boerenbedrijfje van hun familie voort.
Een schitterend monument in foto’s: Mariahoeve. Drie gezusters en de strijd om het bestaan

Bedstee

Op de Heerd bevinden zich twee bedsteden. Deze bedstede aan de kant van het raam werd door Geertje gebruikt. Het was een kleine ruimte, dat door gordijntjes gesloten kon worden. Boven het hoofdgedeelte was de beddenplank. Daarop stond de meestal de po en de wekker.

Stuur ons een bericht

Heeft u een vraag, een wens of wilt u iets met ons bespreken, neem dan eenvoudig contact met ons op door middel van het contactformulier. Wij nemen na het ontvangen van uw bericht altijd zo snel mogelijk contact met u op!

Ons adres

Kiefveldersteeg 11

3882RG Putten (Gelderland)

E-mail

info@mariahoeveputten.nl

Bel ons

0630234032 Andreas
0613194477 Marianne