06 302 340 32 | kiefveldersteeg 11 | Putten | 3882RG info@mariahoeveputten.nl
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Knolletjesfeest

oktober 29 @ 10:00 am - 4:00 pm

Knolletjesfeest op de Mariahoeve

 

Museumboerderij De Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg in Putten staat op zaterdag 29 oktober november in het teken van het Knolletjesfeest. Dit evenement wordt georganiseerd door het enthousiaste vrijwilligersteam van De Mariahoeve. Samen met de beheerders bieden zij de bezoekers die dag een beleving waarvan nostalgie, dicht bij de natuur leven en kringlooplandbouw een belangrijk onderdeel vormen.

 

Het Knolletjesfeest is gebaseerd op het fenomeen dat vroeger ’s zomers na de roggeoogst de akker werd ingezaaid met stoppelknollen. Volgens de overlevering moet dat inzaaien uiterlijk 10 augustus plaatsvinden, want anders is de kans op een mislukte oogst groot. Stoppelknollen vormen in de herfst en de winter een gezond voer voor de koeien. Dat het niet alleen als koeienvoer kan dienen, wordt bewezen tijdens dit Knolletjesfeest. Je kunt ze er proeven, maar er wordt ook getoond dat ze geschikt zijn om er bijvoorbeeld een lekkere stamppot van te maken.

Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement is er veel te zien en te doen. Zo is slager Ruud Dijkhuis – november is immers de slachtmaand – aanwezig om te demonsteren hoe een slager in vroeger tijden werkte. Er worden oude ambachten beoefend zoals stoelenmatten en kantklossen. Bakker Piet van Bentum stookt de oven in het bakhuis van De Mariahoeve warm. Hij bakt er zijn brood op de wijze zoals de vroegere bewoners, de gezusters Van den Brink, het ook altijd hebben gedaan.

De rogge die in de zomer van het veld is gehaald waar nu de stoppelknollen staan, wordt tijdens het Knolletjesfeest op ouderwetse wijze gedorst. De rogge stond er dit jaar prachtig bij. De zussen Geertje, Steventje en Maria zouden er trots op zijn geweest.

Tijdens het Knolletjesfeest staan de gidsen van de Mariahoeve klaar om de bezoekers door de museumboerderij te leiden. Zij vertellen het indrukwekkende verhaal van de drie gezusters, die moderne ontwikkelingen negeerden en bleven boeren en leven op de sobere wijze die hun ouders hun hadden geleerd.

Wat De Mariahoeve vooral uniek maakt, is dat het interieur en de sfeer precies zo is alsof Maria, de laatste bewoner, net de deur achter zich heeft dichtgetrokken. De Mariahoeve is mede daardoor door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed erkend als buitengewoon bijzonder interieurensemble.

Tussen 10.00 en 15.00 uur bent u welkom aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. Natuurlijk biedt de schenkerij van De Mariahoeve de mogelijkheid om te genieten van allerlei eten en drinken. En dat is het enige onderdeel van het Knolletjesfeest waar de sobere levensstijl van Geertje, Steventje en Maria even wordt losgelaten…

Feitenlijst:

 

Evenement:                                      Knolletjesfeest

Wat valt er te beleven:                 Markt, demonstraties, proeverij.

Locatie:                                                Museumboerderij De Mariahoeve

Adres:                                                  Kiefveldersteeg 11 in Putten

Informatie:                                        www.mariahoeveputten.nl

Organisatie:                                       Stichting Museumboerderij Kiefveldersteeg

Datum:                                                Zaterdag 29 oktober 2022, 10.00 tot 15.00 uur

Toegang:                                             Gratis

 

Gegevens

Datum:
oktober 29
Tijd:
10:00 am - 4:00 pm

Locatie

Mariahoeve
Kiefveldersteeg 11
Putten, Gelderland 3882RG
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *