06 302 340 32 | kiefveldersteeg 11 | Putten | 3882RG info@mariahoeveputten.nl

Blog

Op ons recepten blog vind u veel recepten, wat wij bereiden met verse ingredieten uit onze eigen moestuin afhalen bij de lokale ondernemers en alles rondom de gehele boerderij!

Aardappel-knolstamppot

Recept: door Andreas Bos

Ingrediënten

4 personen

• 600 g kruimige aardappels
• 5 gele knolletjes
• 1 ui
• 100 boter
• 100 ml melk
• 1 el marjolein/marjoraan
• 2 tenen knoflook
• handje Peterselie
• 2 el suiker
• 1 el uienpoeder

Bereidingstijd 
2o minuten

Bereiding:
• Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
• Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.
• Schil en snijd de gele knol en ui in kleine dobbelsteentjes, voeg hier aan toe de marjolein, knoflook, ui, peterselie en suiker. stoof het geheel ( op laag vuur, zonder vocht) in circa 10 minuten gaar.
• Giet de aardappels af en stoom ze droog. Haal de pan van het vuur en pureer de aardappels met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met de boter en melk, breng op smaak met fijn peper en zout:
• Roer nu met een spatel de gele knol hierdoorheen
Eetsmakelijk!

Serveren:
Verdeel de stamppot over borden.

Lekker met:
Kabeljauw, gerookt spek of extra frisse salade

RISOTTO MET GROENLOF

Recept: door Andreas Bos

INGREDIËNTEN
  • 300 g groenlof
  • 0,75 L groentebouillon
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 300 g risotto rijst
  • 1/2 glas rode wijn
  • 150 g Parmezaanse kaas, en wat extra om aan tafel te garneren
  • peper en zout
  • fijne peterselie
BEREIDING
  1. Was het groenlof en haal de buitenste bladeren er af. Snijd het groenlof in fijne reepjes. Houd de buitenste en de binnenste bladeren apart.
  2. Breng de bouillon aan de kook.
  3. Bak de ui goudgeel in de boter en olijfolie. Voeg de rijst, de buitenste bladeren van het groenlof en de rode wijn toe. Laat geleidelijk aan pruttelen en voeg kleine beetje bouillon toe. Roer continu tot wanneer het vocht is opgenomen en voeg dan opnieuw bouillon toe.
  4. Wanneer de rijst bijna al dente is ,na ongeveer 15 minuten, stoof je de binnenste bladeren van het groenlof even in boter. Je wilt dat ze nog steeds hun bite behouden.
  5. Voeg ook de binnenste bladeren van het groenlof toe aan de pan en laat ze nog een drietal minuten mee koken.
  6. Zet het vuur uit, voeg Parmezaanse kaas, peper en zout toe. Laat de risotto een vijftal minuten rusten.

 Serveren

Serveer met een rijkelijke portie peterselie erbovenop.

Lekker met:

Verse gebakken zalm, kipfilet of portobello

Zelf patat maken

Wie wordt er niet blij van friet? Lekker knapperig gebakken patat of frietjes? De meeste mensen eten regelmatig patat en meestal wordt die gehaald bij de snackbar of wordt er diepvries patat gehaald. Toch is het veel lekkerder om zelf patat vers te maken. En het liefst met aardappels uit eigen tuin

Het is even wat meer werk maar het is zeker de moeite waard kan ik je zeggen.

Geen slappe of half lauwe friet meer als je thuiskomt maar gewoon heerlijk warme en knapperige goudgele frietjes op je bord.

 

Ingrediënten

Naar eigen inzicht de aantalen 

aardappelen

plantaardige olie

frituurpan

zout

Zelf patat maken

Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)

Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm. Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt. Je kun.

Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier en dep droog

Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Voorbakken van de patat

Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden.

Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in 4 minuten.

Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. Laat nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken.

Patat afbakken

Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn.

Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.

Bestrooi de friet met zout naar smaak.