06 302 340 32 | kiefveldersteeg 11 | Putten | 3882RG info@mariahoeveputten.nl

Blog

Op ons receptenblog vindt u veel recepten, die wij bereiden met verse ingrediënten uit onze eigen moestuin en van ons eigen erf of die wij afhalen bij lokale ondernemers.

Aardappel-knolstamppot

Recept: Andreas Bos

Ingrediënten:

4 personen

• 600 g kruimige aardappels
• 5 gele knolletjes
• 1 ui
• 100 gr boter
• 100 ml melk
• 1 el marjolein/marjoraan
• 2 tenen knoflook
• handje peterselie
• 2 el suiker
• 1 el uienpoeder

Bereidingstijd: 
20 minuten

Bereiding:
• Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.
• Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.
• Schil en snijd de gele knol en ui in kleine dobbelsteentjes, voeg hier aan toe de marjolein, knoflook, ui, peterselie en suiker. Stoof het geheel ( op laag vuur, zonder vocht) in circa 10 minuten gaar.
• Giet de aardappels af en stoom ze droog. Haal de pan van het vuur en pureer de aardappels met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met boter en melk, breng ze op smaak met fijn peper en zout.
• Roer nu met een spatel de gele knol hierdoorheen
Eet smakelijk!

Serveren:
Verdeel de stamppot over de borden.

Lekker met:
Kabeljauw, gerookt spek of extra frisse salade

RISOTTO MET GROENLOF

Recept: Andreas Bos

Ingrediënten:

  • 300 gr groenlof
  • 0,75 l groentebouillon
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 300 gr risottorijst
  • 1/2 glas rode wijn
  • 150 gr Parmezaanse kaas en wat extra om aan tafel te garneren
  • peper en zout
  • fijne peterselie
BEREIDING:
  1. Was het groenlof en haal de buitenste bladeren eraf. Snijd het groenlof in fijne reepjes. Houd de buitenste en de binnenste bladeren apart.
  2. Breng de bouillon aan de kook.
  3. Bak de ui goudgeel in de boter en olijfolie. Voeg de rijst, de buitenste bladeren van het groenlof en de rode wijn toe. Laat het geleidelijk aan pruttelen en voeg een klein beetje bouillon toe. Roer continu tot het vocht is opgenomen en voeg dan opnieuw bouillon toe.
  4. Wanneer de rijst bijna beetgaar is, na ongeveer 15 minuten, stoof je de binnenste bladeren van het groenlof even in boter. Je zorgt dat ze nog steeds hun knapperigheid behouden.
  5. Voeg ook de binnenste bladeren van het groenlof toe aan de pan en laat ze nog een drietal minuten meekoken.
  6. Zet het vuur uit, voeg Parmezaanse kaas, peper en zout toe. Laat de risotto een vijftal minuten rusten.

Serveren:

Serveer met een portie peterselie erbovenop.

Lekker met:

Gebakken zalm, kipfilet of portobello

Zelf patat maken

Wie wordt er niet blij van friet? Lekker knapperig gebakken patat of frietjes. De meeste mensen eten regelmatig patat en meestal wordt die gehaald bij de snackbar of wordt er diepvriespatat gebruikt. Toch is het veel lekkerder om zelf patat te maken. En het liefst met aardappels uit eigen tuin.

Het is even wat meer werk, maar het is zeker de moeite waard, kan ik je zeggen.

Geen slappe of half lauwe friet meer als je thuiskomt maar gewoon heerlijk warme en knapperige goudgele frietjes op je bord.

 

Ingrediënten:

Naar eigen inzicht de aantallen 

aardappelen

plantaardige olie

zout

Zelf patat maken:

Schil de aardappelen (of als je patat met schil wilt maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon).

Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm. Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen, zodat je friet krijgt.

Was de ongebakken patat nu in koud water en laat ze goed uitlekken. Leg ze vervolgens op keukenpapier en dep ze droog.

Patat moet je in twee keer bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna ga je de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Voorbakken van de patat:

Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden.

Zodra de olie op temperatuur is, laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in 4 minuten.

Schep ze dan uit de olie en laat ze uitlekken in een vergiet. Laat ze nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken.

Patat afbakken:

Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is, bak je de voorgebakken friet af in 3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig is.

Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet uit de olie en laat ze goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.

Bestrooi de friet met zout naar smaak.